Kopytka z batatami i twarożkiem

4.5 (202 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Pomarańczowe, słodkie ziemniaczki w towarzystwie delikatnego twarożku, idealnie smakują z roztopionym masełkiem.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 spory batat
    100 g twarogu
    1 jajko
    200 g mąki pszennej
    0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    szczypta gałki muszkatołowej
    pieprz
    sól
    2 łyżki roztopionego masła
Wystaw ocenę:

4.5 (202 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kopytka Twarożek

Kopytka z batatami i twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Batat obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i studzimy. Wykładamy batata i twarożek na stolnicę, ugniatamy na purée. Następnie dodajemy jajko, mąki, gałkę muszkatołową, pieprz i sól. Wszystko dokładnie wyrabiamy, jeśli ciasto jest zbyt luźne dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Formujemy rulonik, kroimy nożem na ukośnie plasterki. Wrzucamy na gotującą, posoloną wodę. Gotujemy kilka chwil od wypłynięcia. Na koniec polewamy roztopionym masłem.

Porady

Bataty najlepiej ugotować poprzedniego dnia. W ten sposób przyrządzone kopytka mogą służyć nie tylko jako dodatek do dań głównych, sprawdzają się również jako przekąska lub podwieczorek dla najmłodszych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki)

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować