Kopiec kreta - piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
1. Masło rozpuścić i lekko ostudzić.
2. W misce wymieszać dokładnie wszystkie składniki sypkie. Dolać maślankę lub jogurt, powinniśmy otrzymać średnio gęstą konsystencję ciasta.
3. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy o średnicy 24 cm.
4. Piec 45 minut w 180 stopniach. Wyjąć i chwilę studzić. Musi być jeszcze ciepłe, aby łatwo udało się wyciąć miąższ.
5. Z ciasta ściąć wierzch na wysokości około 2 cm. Wydłubać delikatnie połowę miąższu tak, aby został brzegi ciasta i nietknięty spód.
2.Masa:
1. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych okach.
2. Śmietanę ubić na niskich obrotach z cukrem pudrem i fiksem. Dodać rozdrobnioną czekoladę i wymieszać.
3. Banany obrać ze skórki, przekroić na pół i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Ułożyć na cieście.
4. Śmietanę wylać na banany formując kopiec.
5. Śmietanę obłożyć rozdrobnionym ciastem i lekko docisnąć. Schłodzić w lodówce przez 30 minut i podać.
Komentarze