1.Ciasto: Jajka wbić do miski i ubić z cukrem na gładki, puszysty krem. Mąkę w osobnej misce wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy to do jajek razem z mlekiem i olejem. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej tłuszczem. Piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 50 minut.
2.Masa śmietanowa: Po upieczeniu ściąć ok. 2 cm ciasta z wierzchu. Dalej wydrążyć ciasto tak, aby został nietknięty spód i brzegi. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, na końcu dodać fixy. Czekoladę pokroić na małe kawałki i dodać do śmietany. Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół, ułożyć na wydrążonym cieście. Na banany wyłożyć śmietanę kształtując kopiec. Na koniec przykryć pokruszonymi kawałkami wydrążonego ciasta. Podawać schłodzone.
Porady
Banany wyłożone na ciasto można skropić cytryną, aby nie ściemniały.
Komentarze