Kopiec kreta

2.5 (4 ocen)

  • 40 min

Ciasto czekoladowe i śmietana tworzą kopiec, który niejeden krecik chciałby spróbować.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 2 szkl. mąki pszennej
    - 1 szkl. cukru
    - 1 szkl. mleka
    - 2 jajka
    - ok. 3/4 szkl. oleju
    - 4 łyżki kakao
    - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Do tego:
    - 4 banany
    - 500 ml śmietany 30%
    - 2 śmietan-fixy
    - 4 łyżki cukru pudru
    - tabliczka czekolady gorzkiej lub mlecznej
Wystaw ocenę:

2.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kopiec kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Jajka wbić do miski i ubić z cukrem na gładki, puszysty krem. Mąkę w osobnej misce wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy to do jajek razem z mlekiem i olejem. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej tłuszczem. Piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 50 minut.
  • 2. Masa śmietanowa: Po upieczeniu ściąć ok. 2 cm ciasta z wierzchu. Dalej wydrążyć ciasto tak, aby został nietknięty spód i brzegi. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, na końcu dodać fixy. Czekoladę pokroić na małe kawałki i dodać do śmietany. Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół, ułożyć na wydrążonym cieście. Na banany wyłożyć śmietanę kształtując kopiec. Na koniec przykryć pokruszonymi kawałkami wydrążonego ciasta. Podawać schłodzone.

Porady

Banany wyłożone na ciasto można skropić cytryną, aby nie ściemniały.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Czekolada Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować