Kopczyki kokosowo - kakaowe

0 (0 ocen)

Pyszny deser przypominający bajaderkę oraz tzw. szyszkę. Takie słodkości z pewnością urozmaicą świąteczny stół, jak również sprawdzą się przy innych uroczystościach.

Składniki:

  • 180 g płatków owsianych
    170 g mąki kukurydzianej
    130 g płatków kukurydzianych
    100 g prażonej pszenicy w miodzie
    100 g wiórków kokosowych
    2 kopiaste łyżki kakao
    1 szklanka mleka
    1 i 1/3 szklanki cukru
    250 g masła
    2 żółtka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Bajaderka

Kopczyki kokosowo - kakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kopczyki kokosowo - kakaowe 1. Mleko, cukier oraz kakao zagotować i wystudzić. Płatki owsiane, mąkę kukurydzianą i płatki kukurydziane uprażyć na suchej patelni (każdy ze składników oddzielnie). Uprażone zbożowe składniki oraz wiórki kokosowe wymieszać.
  • Kopczyki kokosowo - kakaowe 2. Mieszankę suchych składników zalać ostudzonym kakao i dokładnie wymieszać. Masło utrzeć z żółtkami - dodać do przygotowanej masy. Na końcu wsypać prażoną pszenicę i całość dokładnie wymieszać. Masą wypełnić dowolne foremki lub toczyć z niej kulki. Włożyć do lodówki, by masa stężała (minimum 1 godzina). Gotowy deser przechowywać w lodówce.

Porady

Z podanych składników wychodzi 10 kopczyków o objętości około 0,15 L (objętość mierzona wg objętości foremek).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować