Tradycyjny i prosty jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Bardzo dokładnie miksujemy jajka z cukrem i z cukrem waniliowym, następnie dodajemy pół miękkiej margaryny i wciąż miksujemy. Przesiewamy mąkę i dodajemy do zmiksowanych jajek ciągle miksując oraz dodajemy śmietanę. Ciasto musi być gęste. Jeśli jest za rzadkie - dodajemy więcej mąki, jeśli zbyt gęste - dodajemy więcej śmietany.
2.Masa jabłkowa: Ścieramy na tarce o grubych oczkach obrane ze skórki jabłka, wrzucamy do garnka i dodajemy cukier. Zagotowujemy i gotujemy tak długo aż jabłka będą brązowe. Później czekamy aż masa jabłkowa trochę przestygnie i na sam koniec dodajemy galaretkę w proszku.
Na blaszę wylewamy połowę ciasta, następnie ostudzoną masę jabłkową i na sam wierzch pozostałą część ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni C przez 40 minut.
Gotowe, ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem albo polewamy bitą śmietaną.
Komentarze