Tradycyjny i prosty jabłecznik

4.49 (169 ocen)

  • 20 min

Przepis na tradycyjny i prosty jabłecznik, który zawsze się udaje. To ciasto to moje smaki z dzieciństwa.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    Pół kostki margaryny
    2 szklanki mąki – mała blacha, na dużą blachę 2,5 szklanki mąki
    100 ml śmietany 18 %

    Składniki na masę jabłkową:

    10 sztuk jabłek
    Pół szklanki cukru
    1 galaretka brzoskwiniowa albo pomarańczowa
Wystaw ocenę:

4.49 (169 ocen)

Tradycyjny i prosty jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jabłecznik, ciasto z jabłkami 1. Ciasto: Bardzo dokładnie miksujemy jajka z cukrem i z cukrem waniliowym, następnie dodajemy pół miękkiej margaryny i wciąż miksujemy. Przesiewamy mąkę i dodajemy do zmiksowanych jajek ciągle miksując oraz dodajemy śmietanę. Ciasto musi być gęste. Jeśli jest za rzadkie - dodajemy więcej mąki, jeśli zbyt gęste - dodajemy więcej śmietany.
  • jabłecznik, ciasto z jabłkami 2. Masa jabłkowa: Ścieramy na tarce o grubych oczkach obrane ze skórki jabłka, wrzucamy do garnka i dodajemy cukier. Zagotowujemy i gotujemy tak długo aż jabłka będą brązowe. Później czekamy aż masa jabłkowa trochę przestygnie i na sam koniec dodajemy galaretkę w proszku.
    Na blaszę wylewamy połowę ciasta, następnie ostudzoną masę jabłkową i na sam wierzch pozostałą część ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni C przez 40 minut.
    Gotowe, ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem albo polewamy bitą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować