KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI Z PORTO, ŻURAWINĄ TYMIANKIEM I OCTEM BALSAMICO

4 (1 ocen)

  • 60 min

każda podróż to przepis..każda znajomość to wymienianie doświadczeń kulinarnych.. Tak było i tym razem. Przepis mam od znajomej z Estonii. Tam ta konfitura jest codziennym rarytasem tak jak u nas np dżem truskawkowy na śniadanie. Metodą prób i błędów zmodyfikowałam ją lekko..udało się!HIT MIESIĄCA

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 kg czerwonej cebuli
    2 łyżeczki suszonego tymianku
    2 ząbki czosnku
    3/4 szkl porto
    2 łyżki oliwy z oliwek
    3 łyżki octu balsamico
    2 łyżki miodu kwiatowego
    100 g żurawiny ze słoiczka
    sól morska
    pieprz młotkowany

    HIT MIESIĄCA
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Konfitura z czerwonej cebuli z porto, żurawiną tymiankiem i octem balsamico - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę wrzuć na rozgrzaną oliwę do szerokiego rondla. Smaż aż się zeszkli, zwiększ gaz i smaż aż lekko się zrumieni. Następnie podlej to winem, dodaj przyprawy zmiażdżony czosnek miód, ocet oraz żurawinę. Smaż aż płyn odparuje a całość zmięknie i się zagęści - ciągle mieszaj by nie doprowadzić do skarmelizowania a następnie przypalenia. Trwa to około 20 min.


    HIT MIESIĄCA

Porady

Konfiturę można zesmażyć następnego dnia raz jeszcze ok 5 min i zapasteryzować w słoiczki. Polecam, jest świetna!!!!Goście się nią zachwycają za każdym razem kiedy ja podaje na stół! Zamiast porto można dodać nalewkę z czarnej porzeczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować