Kompot z truskawek (do słoików)

3.5 (2 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Wstyd by było aby na zimę nie zaprawić kilka słoiczków kompotów z truskawek a tym bardziej że owoce mam swoje. Uwielbiam zimą otworzyć taki słoiczek z kompotem i wyjadać z niego truskawki, pychota.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Porcja na 3 słoiki (0.5 l)
    500 g truskawek
    3 szklanki wody
    szklanka cukru
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Kompot z truskawek (do słoików) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • truskawki 1. Truskawki umyć a następnie odszypułkować. Wodę z cukrem zagotować, truskawki przełożyć do czystych i suchych słoików aż po same brzegi słoika.
  • kompot 2. Gorącą wodą z cukrem zalać słoiki i szczelnie zakręcić.
  • 3. Do garnka wlać wodę i postawić na kuchence, gdy zacznie wrzeć przełożyć słoiczki z kompotem i od momentu gotowania pasteryzować 10 minut.
  • 4. Po tym czasie wyciągnąć z garnka kompoty i odstawić na deskę. Zimne wynieść w chłodne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Dla dzieci

Podobne przepisy

To może cię zainteresować