Kolorowy filet z kurczaka

4.5 (145 ocen)

  • 45 min

Zachwyca wszystkich gości nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem:)

  • 45 min

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
    16 marynowanych pieczarek
    16 oliwek czarnych lub zielonych
    3 ogórki konserwowe
    4 duże kawałki papryki konserwowej
    100 g żółtego sera
    ½ szklanki mąki
    1 szklanka bułki tartej
    3 jajka
    przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, bazylia i oregano
    8 patyków do szaszłyków
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kolorowy filet z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kolorowy filet 1. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i każdą pojedynczą cześć fileta dzielimy na pół, z dwóch filetów powinno nam wyjść 8 płatów. Każdy kawałek rozbijamy delikatnie tłuczkiem owiniętym w folię. Ulubione przyprawy łączymy ze sobą i oprószamy nimi mięso z dwóch stron, odstawiamy na 10 minut do lodówki.
  • kolorowy filet 2. Paprykę, ogórki, żółty ser kroimy w większą kostkę. Oliwki oraz pieczarki odsączamy z zalewy. Na patyki do szaszłyków układamy kolejno: pieczarkę, ogórek konserwowy, paprykę konserwową, żółty ser i oliwkę, tą czynność powtarzamy jeszcze raz, do momentu skończenia miejsca na kiju. Przygotowane szaszłyki warzywne odkładamy.
  • kolorowy filet 3. Mięso wyjmujemy z lodówki. Na każdym płacie mięsa układamy nadziane warzywa i zawijamy tak jak rulonik. W razie potrzeby możemy sobie pomóc wykałaczkami, które później usuwamy po upieczeniu.
  • kolorowy filet 4. Jajka roztrzepujemy na talerzu, bułkę tartą i mąkę wysypujemy na talerze, panierujemy mięso, najpierw w mace, w jajku a na końcu w bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju do momentu zarumienienia. Na samym końcu wyjmujemy wykałaczki i kij na szaszłyki. Podajemy z frytkami i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować