Ciasto składa się z budyniowej masy na bazie soku, krem śmietanowy oraz orzeźwiająca galaretka.Wewnątrz ciasta znajdują się delicje , natomiast spód stanowią okrągłe biszkopciki. Całość stanowi ciekawy, łatwy i orzeźwiający deser
Składniki:
Masa Budyniowa:
750 ml soku „zielonego” Pysio lub Kubuś ( może być malinowy jeśli chcemy różowy budyń)
2 budynie śmietankowe
cukier (według uznania)
Masa Śmietanowa:
300 ml śmietanki kremówki 30%
galaretka malinowa + 450 ml wody
fix do ubijania śmietany
2 łyżki cukru pudru
ok. 150 g okrągłych biszkoptów
2 opakowania delicji
galaretka pomarańczowa
galaretka pastelowa niebieska
Kolorowiec ciasto z budyniem i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dno formy o wymiarach ok. 20×25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Wyłożyć biszkopty.
2.Masa Budyniowa:
W ok. 150 ml soku rozpuścić budynie( resztę soku zagotować z cukrem).
Następnie wlać rozrobiony budyń i mieszać do zgęstnienia masy. Gdy budyń troszkę przestygnie, wyłożyć go na biszkopty.. Całkowicie ostudzić.
3.Masa Śmietanowa:
Galaretkę przygotować wg. instrukcji na opakowaniu. Ostudzić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodać fix wymieszany z cukrem pudrem
( nie miksować za długo bo się zrobi masło:)
Do śmietanki dodać lekko stężoną galaretkę -wymieszać do otrzymania gładkiej konsystencji.
Na masę budyniową wyłożyć delicje (galaretką do góry) a na nie dać masę śmietanową. Schłodzić w lodówce do stężenia.
4.Przygotować pomarańczową i niebieską galaretkę – wystudzić.
Gdy masa zgęstnieję na wierzch ciasta wylewamy schłodzoną( pomarańczową), ale nadal płynną galaretkę. Po zastudzeniu wlewamy niebieską
Komentarze