Kolorowe ciasteczka kruche

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dziś na tapecie ciasteczka. Delikatne, kruche, maślane i pyszne. Dodatek drażetek czekoladowych dodaje im smaku i uroku. W słoiku na blacie kuchennym stają się fajną dekoracją. Z podanych składników zrobiłam 44 ciasteczka.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g. masła
    5 łyżek cukru pudru
    1 jajko
    2,5 szklanki mąki + mąką do podsypania
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego

    Dodatkowo:
    200 g drażetek czekoladowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Kolorowe ciasteczka kruche - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kolorowe ciasteczka kruche 1. Masło pokroić na kawałki wrzucić do miski. Dodać pozostałe składniki,
    oprócz drażetek. Zagnieść mikserem z hakami, lub robotem.
    Jeśli wolicie, można zagnieść ręcznie.
    Następnie przełożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką i uformować kulę.
    Zawinąć ją w folię spożywczą i na godzinę włożyć do lodówki.
    Jeśli ciasto będzie się mocno kleić to podsypać jeszcze trochę mąka.
  • Kolorowe ciasteczka kruche 2. Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na dwie części.
    Każdą cześć ciasta rozwałkować i wykrawać foremką ciasteczka.
    Układać je na blaszce wyłożonej papierem
    do pieczenia.
    Następnie w każde ciastko powciskać kilka drażetek.
  • Kolorowe ciasteczka kruche 3. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 13-15 minut.
    Ściągać z blaszki po wystudzeniu, ponieważ po upieczeniu są miękkie.

    Przechowywać w puszce, lub słoiku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować