Kolorowe kruche ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę i cukier puder przesiewamy i mieszamy. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i smalec. Za pomocą siekacza do ciast rozdrabniamy tłuszcz z mąką i cukrem do uzyskania konsystencji kaszy. Dodajemy żółtka i ekstrakt waniliowy. Zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30-40 minut.
2.Schłodzone ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4 mm, posypujemy równomiernie posypką cukrową i jeszcze lekko wałkujemy, aby posypkę wcisnąć do ciasta. Foremkami wykrawamy ciasteczka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni (grzanie góra-dół) 8-10 minut.
Porady
Okrawki ciasta zlepiamy i ponownie wałkujemy (posypka znajdzie się wewnątrz ciasta, ale to ciasteczkom nie zaszkodzi).
Komentarze