Kolorowe kruche ciasteczka

0 (0 ocen)

Małe słodkie "co nieco". Mój wnuczek przepada za takimi ciasteczkami :)

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    100 g zimnego masła
    100 g zimnego smalcu
    90 g cukru pudru
    2 żółtka
    2 łyżki domowego ekstraktu waniliowego
    2 op. kolorowej posypki cukrowej (2 x 30 g)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kolorowe kruche ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i cukier puder przesiewamy i mieszamy. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i smalec. Za pomocą siekacza do ciast rozdrabniamy tłuszcz z mąką i cukrem do uzyskania konsystencji kaszy. Dodajemy żółtka i ekstrakt waniliowy. Zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30-40 minut.
  • 2. Schłodzone ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4 mm, posypujemy równomiernie posypką cukrową i jeszcze lekko wałkujemy, aby posypkę wcisnąć do ciasta. Foremkami wykrawamy ciasteczka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni (grzanie góra-dół) 8-10 minut.

Porady

Okrawki ciasta zlepiamy i ponownie wałkujemy (posypka znajdzie się wewnątrz ciasta, ale to ciasteczkom nie zaszkodzi).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować