Ciasto składa się z 5 warstw kolorystycznych i smakowych. Przeplatające się smaki wzajemnie sie uzupełniają, a kolorystyka ciasta sprawia, że prezentuje się ono fantastycznie. Ciasto nie jest skomplikowane i niezbyt czasochłonne.
60 min
Składniki:
Ciemny biszkopt z 3 jajek: 3 jajka 3 łyżki wody Szczypta soli 12,5 dag cukru 6 dag kakao 6 dag mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem czekoladowy: 1 Kasia extra maślany smak lub kostka masła 3 jajka + 3 łyżki cukru 100 ml ajerkoniaku 2 łyżki kakao 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (proszek) 10 małych bezików
Masa serowa: 400 g serka naturalnego homogenizowanego 250g serka mascarpone 1 cukier wanilinowy lub laska wanilii 2 łyżki cukru brązowego
Masa z kremówki: 400 ml kremówki 1 galaretka biała pastelowa pinacolada (Wodzisław) Kolorowa posypka do ciast
Dodatkowo: Galaretki: ametystowa, niebieska i rubinowa (Wodzisław) Przygotować galaretki wg przepisu na opakowaniu i ostudzić.
Kolorowa piąteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Ubić białka z wodą i solą. Do piany dodawać po kolei żółtka i cukier. Na końcu przesiane kakao z mąką i proszkiem do pieczenia ( lekko wymieszać łyżką). Piec ok. 30 min w 170 st.
2.Krem czekoladowy: Jajka z cukrem ubić na parze. Ostudzone powoli dodawać do utartego masła. Następnie powoli dodawać ajerkoniak, kakao i kawę. Na końcu wkruszyć beziki. Gdyby zdarzyło się, że krem się zwarzy, wstawić miskę do naczynia z gorącą wodą i mieszając podgrzewać do połączenia składników.
3.Masa serowa: Wszystkie składniki połączyć ze sobą.
4.Masa z kremówki: Galaretkę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno i dodać ostudzoną galaretkę. Przed samym wyłożeniem na ciasto dodać posypkę i wymieszać lub udekorować nią górę masy.
5. Ułożenie: Biszkopt nasączyć ponczem. Na biszkopt kładziemy masę serową, następnie krem kakaowy, a na samej górze masę z kremówki. Kolorowe galaretki wylewamy po kolei na wierzch ciasta, aby utworzyły tęczowe kolory. Smacznego :)
Komentarze