Kolokithokeftedes

4.5 (153 ocen)

  • 25 min

Cukinia, feta i mnóstwo świeżych ziół zawinięte w chrupiące placuszki.

  • 25 min

Składniki:

  • 3 małe cukinie
    ½ kostki sera feta
    2 ząbki czosnku
    1 dymka
    1 garść ziół (np. mięty, kopru i pietruszki)
    1 jajko,
    bułka tarta
    ½ łyżeczki soli,
    pieprz
    olej do smażenia

    sos:
    2 łyżki majonezu, 5 łyżek jogurtu greckiego
    1 ząbek czosnku, koperek
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Placki Przystawki

Kolokithokeftedes - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Placuszki:

    Cukinie obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na sicie odcisnąć nadmiar soku i całość przełożyć do miski. Fetę drobno pokruszyć i dodać do cukinii. Zioła i dymkę umyć, drobno posiekać i dodać do masy. Następnie do masy dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, rozkłócone jajko, sól, pieprz oraz ½ szklanki bułki tartej. Masę dokładnie wyrobić, do połączenie się wszystkich składników. Z tak powstałej masy formować małe placuszki, obtaczać je w bułce tartej i od razu kłaść na rozgrzany olej ( ja smażyłam na patelni patelni, ale raczej we frytownicy też by się udały). Smażyć na średnim ogniu z każdej strony na złoty kolor ( mniej więcej 15 minut). Podawać ciepłe z wcześniej przygotowanym sosem.
  • 2. Sos:

    W wysokim naczyniu zmiksować jogurt naturalny z majonezem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na końcu dodać drobno posiekany koperek.

Porady

Do placuszków świetnie pasuje także sos tzatzii.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować