Jak banalną pierś z kurczaka zmienić w niebanalne danie, które smakować będzie zarówno dorosłym jak i dzieciom? Wystarczy przygotować te rewelacyjne kotleciki - sukces gwarantowany :)
Kotlety siekane z kurczaka z cukinią i nutką cytryny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę – przekładamy do miski. Do kurczaka dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cukinię (mocno odciskamy z nadmiaru wody ), posiekany szczypiorek , otartą skórkę z cytryny i starty na tarce bądź drobno pokrojony ser żółty – mieszamy. Do mięsa wbijamy 1 jajko dodajemy majonez i połowę mąki – wszystko starannie mieszamy. Jeśli składniki się nie połączyły dosypujemy więcej mąki, doprawiamy ciasto do smaku sola i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy kotleciki na rumiano po około 5 minut z każdej strony. Usmażone kotleciki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Serwujemy gorące ( pyszne są też na zimno ) z ulubioną surówką m ziemniakami i np. sosem czosnkowym, smacznego ; )
Komentarze