Kokosowa panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę dokładnie rozpuść w 3 łyżkach gorącej wody i odstawić do ostygnięcia. Śmietanę wymieszać z mlekiem kokosowym. Następnie wsypać cukier. Całość podgrzewać, a składniki się połączą. rondelek zdjąć z palnika. Masę przestudzić, po cym porcjami dolewać rozpuszczoną żelatynę, mieszając.
2.Przygotowany krem delikatnie przelać do foremek. Foremki dokładnie przykryć foliom spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. jajka rozbić i oddzielić białka od żółtek. Mąk pszenną i ziemniaczaną przesiać wraz z proszkiem do pieczenia.
3.Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodawać cukier, mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, kakao oraz żółtka, stale miksując, aż powstanie jednolita masa. Przygotowane ciasto rozprowadzić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać łopatką.
4.Ciasto piec przez 15 minut w temp. 180 stopni. biszkopt ostudzić i wyciąć z niego foremki o takiej samej średnicy naczynia w, której chłodzi się deser. Panna cottę wyciągnąć z foremek i ułożyć na biszkoptowych krążkach. przed podaniem udekorować konfiturą malinową.
Komentarze