Kokosowa panna cotta z nutą ananasa

4.5 (175 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Panna cotta to słodkość wywodząca się z północnej Italii. W mojej wersji aksamitna śmietankowa warstwa z mocno kokosowym akcentem idealnie komponuje się z orzeźwiającym egzotycznym ananasem. Całość smakuje obłędnie i jest świetną propozycją deseru do popołudniowej kawki.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300ml śmietany 30%
    300ml mleka kokosowego
    4 łyżki zimnego mleka
    4 łyżki cukru
    6 łyżek wiórków kokosowych
    2 łyżeczki żelatyny
    300g obranego ananasa

    Dekoracja:
    wiórki kokosowe
    ananas pokrojony w małe kostki
    listki mięty
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Panna cotta

Kokosowa panna cotta z nutą ananasa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnego mleka, wymieszać i odstawić do napęcznienia.
  • 2. Do garnka wlać śmietanę, wymieszane mleko kokosowe, dodać cukier, wiórki kokosowe i całość dokładnie wymieszać. Następnie doprowadzić do wrzenia, dodać napęczniałą żelatynę, ponownie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie przelać do pucharków i wstawić do lodówki.
  • 3. Obranego ananasa zmiksować blenderem do postaci gładkiego musu.
  • 4. Gotowy mus wylać do pucharków, udekorować kawałkami ananasa, posypać wiórkami, dodać listki mięty i wstawić ponownie do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Mleko Wiórki kokosowe Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować