Zdrowa i pożywna . Dodatek serniczka , bitej śmietany i frużeliny jagodowej sprawia , że ta granola wynosi się nawet do miana deseru ! Smakuje wybornie !
Składniki:
( na 6-8 porcji )
Serniczki :
2 szklanki jagód
300g serka homogenizowanego jagodowego lub truskawkowego
Kokosowa granola na jagodowym serniczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Serniczki :
Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody a następnie rozpuszczamy w trzech łyżkach wrzątku .
Żółtko ucieramy z cukrem i dodajemy serek . Białka ubijamy na sztywną pianę .
Jagody ucieramy blenderem lub widelcem na mus .
Do serka dodajemy mus jagodowy , rozpuszczoną żelatynę oraz ubite białka , delikatnie łączymy .
Masę serową przekładamy do pucharków lub szklaneczek i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę .
2.Granola :
Na dużą patelnię wysypujemy płatki owsiane , otręby , sezam , rodzynki , pokrojone w kosteczkę suszone morele oraz pokruszone orzechy laskowe i wiórki kokosowe . Wszystko zalewamy oliwą z oliwek i dolewamy miodu .
Patelnię wstawiamy na mały ogień i smażymy cały czas mieszając . Całość zaczyna się łączyć ze sobą a w powietrzu unosi się niesamowity aromat prażonych orzeszków , ziaren sezamu i bakalii . Smażymy kilka minut aż wszystko nabierze złotego koloru .
Gotową granolę zostawiamy chwilę do przestudzenia a następnie przekładamy na schłodzone stężałe serniczki .
Dodatkowo możemy udekorować bitą śmietaną , owocami lub frużeliną jagodową .
Komentarze