Kociołek różności z szynką i fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Fasolę przekładamy do garnka. Wlewamy 2 litry wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Gotujemy na małym ogniu około godziny. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do fasoli. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Dodajemy do gotującej się fasoli. Razem gotujemy około 30 minut.
2.Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Pomidora kroimy w ósemki. Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Warzywa i szynkę dodajemy do wywaru. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość gotujemy około 15 minut.
3.Z mąki i masła przygotowujemy zasmażkę. Zasmażkę oraz makaron dodajemy do gotującej się potrawy. Gotujemy 10 minut. Potrawę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Komentarze