Kociołek różności z szynką i fasolą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Doskonała propozycja na obiad jednodaniowy. Potrawa jest syta i bardzo smaczna.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 400g fasoli Jaś,
    1/2 kg szynki wędzonej
    1 marchewka,
    1/2 pietruszki,
    1 cebula,
    1 pomidor,
    1/2 strąka papryki czerwonej,
    1/2 strąka papryki żółtej,
    1/2 strąka papryki zielonej,
    2 liście laurowe,
    3 ziarna ziela angielskiego,
    1 łyżeczka kminku,
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
    150g makaronu,
    1 łyżka masła,
    1 łyżka mąki,
    oliwa,
    sól,
    pieprz,
    majeranek.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kociołek różności z szynką i fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę przekładamy do garnka. Wlewamy 2 litry wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Gotujemy na małym ogniu około godziny. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do fasoli. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Dodajemy do gotującej się fasoli. Razem gotujemy około 30 minut.
  • 2. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Pomidora kroimy w ósemki. Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Warzywa i szynkę dodajemy do wywaru. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość gotujemy około 15 minut.
  • 3. Z mąki i masła przygotowujemy zasmażkę. Zasmażkę oraz makaron dodajemy do gotującej się potrawy. Gotujemy 10 minut. Potrawę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować