Knedle ze śliwkami i cynamonem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Propozycja na smakowite i delikatne knedle ze śliwkami i cynamonem. Danie jest bardzo pożywne, a co najważniejsze przenosi nas w smaki dzieciństwa i rozpieszcza kubki smakowe :)

  • 60 min

Składniki:

  • - 650 g obranych ziemniaków
    - 250 g białego sera
    - 1 szklanka mąki pszennej
    - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    - 1 jajko
    - śliwki węgierki
    - cynamon
    - cukier trzcinowy
    - sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Knedle Dania główne

Knedle ze śliwkami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie i studzimy.

    Następnie mielimy je w maszynce do mięsa wraz serem białym i łączymy oba składniki.

    * Najlepiej zrobić to dzień wcześniej i wstawić masę serowo - ziemniaczaną do lodówki. Knedelki ze schłodzonych ziemniaków wychodzą najlepsze.
  • 2 2. Śliwki węgierki rozkrajmy i pozbawiamy pestek.

    W moździerzu mieszamy ze sobą 3 łyżeczki cukru trzcinowego i 1 łyżeczkę cynamonu, a powstałą mieszanką obsypujemy wnętrze śliwek.
  • 3 3. Ze środka masy serowo - ziemniaczanej wybieramy jej część, a w puste miejsce wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól do smaku oraz wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto.
  • 4 4. Ciasto rolujemy podsypując je delikatnie mąką i porcjujemy na około 3 cm kawałki.
  • 5 5. Z każdej porcji formujemy kulę, którą rozpłaszczamy. Na środku układamy śliwkę, zakrywamy ją masą i ponownie formujemy kulę.

    * Najlepsze do knedli są śliwki węgierki. Jeśli mamy większe śliwki, to do przygotowania knedli użyjmy ich połowy przekrojonej na pół (dwóch ćwiartek). Tym razem zrobiłam knedle z 3/4 śliwek węgierek i 1/4 dużych śliwek - obie wersje są pyszne.
  • 6 6. Uformowane knedelki wrzucamy do lekko osolonego wrzątku z dodatkiem łyżeczki masła i gotujemy około 5 minut od ich wypłynięcia.
  • 7 7. Knedle wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej, odstawiamy je, aby odciekły z wody, polewamy masłem i podajemy z ulubioną okrasą i dodatkami. Polecam jogurt grecki lub kwaśną śmietanę.
    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować