Propozycja na smakowite i delikatne knedle ze śliwkami i cynamonem. Danie jest bardzo pożywne, a co najważniejsze przenosi nas w smaki dzieciństwa i rozpieszcza kubki smakowe :)
60 min
Składniki:
- 650 g obranych ziemniaków
- 250 g białego sera
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- śliwki węgierki
- cynamon
- cukier trzcinowy
- sól do smaku
Knedle ze śliwkami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie i studzimy.
Następnie mielimy je w maszynce do mięsa wraz serem białym i łączymy oba składniki.
* Najlepiej zrobić to dzień wcześniej i wstawić masę serowo - ziemniaczaną do lodówki. Knedelki ze schłodzonych ziemniaków wychodzą najlepsze.
2.Śliwki węgierki rozkrajmy i pozbawiamy pestek.
W moździerzu mieszamy ze sobą 3 łyżeczki cukru trzcinowego i 1 łyżeczkę cynamonu, a powstałą mieszanką obsypujemy wnętrze śliwek.
3.Ze środka masy serowo - ziemniaczanej wybieramy jej część, a w puste miejsce wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól do smaku oraz wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto.
4.Ciasto rolujemy podsypując je delikatnie mąką i porcjujemy na około 3 cm kawałki.
5.Z każdej porcji formujemy kulę, którą rozpłaszczamy. Na środku układamy śliwkę, zakrywamy ją masą i ponownie formujemy kulę.
* Najlepsze do knedli są śliwki węgierki. Jeśli mamy większe śliwki, to do przygotowania knedli użyjmy ich połowy przekrojonej na pół (dwóch ćwiartek). Tym razem zrobiłam knedle z 3/4 śliwek węgierek i 1/4 dużych śliwek - obie wersje są pyszne.
6.Uformowane knedelki wrzucamy do lekko osolonego wrzątku z dodatkiem łyżeczki masła i gotujemy około 5 minut od ich wypłynięcia.
7.Knedle wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej, odstawiamy je, aby odciekły z wody, polewamy masłem i podajemy z ulubioną okrasą i dodatkami. Polecam jogurt grecki lub kwaśną śmietanę.
Życzę smacznego! :)
Komentarze