Knedle kukurydziane z malinami

0 (0 ocen)

Ciasto przygotowane z polenty i mąki kukurydzianej stanowi alternatywę dla typowych knedli ziemniaczanych.

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki kaszy kukurydzianej
    1 i 1/2 szklanki mleka
    1 szklanka wody

    3 jajka
    9 - 10 czubatych łyżek mąki kukurydzianej
    2 opakowania cukru waniliowego (2 x 8g)
    1/2 pęczka mięty
    około 200 g malin
    roztopione masło do polania knedli
    cukier, śmietana, jogurt lub inne dodatki wg uznania
    mąka kukurydziana lub pszenna do oprószenia dłoni i blatu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski Knedle Pulpety Polenta

Knedle kukurydziane z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Knedle kukurydziane z malinami 1. Kaszę zalać mlekiem i wodą. Mieszając, doprowadzić do wrzenia i ugotować (10 - 15 min) na gęsto. Dodać cukier i posiekaną miętę. Wymieszać i pozostawić do wystudznia.
  • Knedle kukurydziane z malinami 2. Nastęnie wbić jajka, dodać mąkę kukurydzianą - wyrobić ciasto.
  • Knedle kukurydziane z malinami 3. Omączonymi dłońmi oderwać porcję ciasta, rozpłaszczyć w dłoni, nałożyć maliny (po 4 do jednego knedla) i dokładnie zlepić.
  • Knedle kukurydziane z malinami 4. Knedle ułożyć na blacie oprószonym mąką.
  • Knedle kukurydziane z malinami 5. Knedle wrzucić na wrzącą lekko osoloną wodę z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Gotować 5 - 7 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzić, polać masłem. Podawać z posypane cukrem lub z dodatkami wg uznania.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 16 średniej wielkości knedli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad Kolacja

Podobne przepisy

4 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
knedle z malinami

4 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

KNEDLE Z MALINAMI

anette08 Idealny obiad na letni posiłek! 60 min

To może cię zainteresować