Ciasto przygotowane z polenty i mąki kukurydzianej stanowi alternatywę dla typowych knedli ziemniaczanych.
Składniki:
1 i 1/2 szklanki kaszy kukurydzianej
1 i 1/2 szklanki mleka
1 szklanka wody
3 jajka
9 - 10 czubatych łyżek mąki kukurydzianej
2 opakowania cukru waniliowego (2 x 8g)
1/2 pęczka mięty
około 200 g malin
roztopione masło do polania knedli
cukier, śmietana, jogurt lub inne dodatki wg uznania
mąka kukurydziana lub pszenna do oprószenia dłoni i blatu
Knedle kukurydziane z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę zalać mlekiem i wodą. Mieszając, doprowadzić do wrzenia i ugotować (10 - 15 min) na gęsto. Dodać cukier i posiekaną miętę. Wymieszać i pozostawić do wystudznia.
3.Omączonymi dłońmi oderwać porcję ciasta, rozpłaszczyć w dłoni, nałożyć maliny (po 4 do jednego knedla) i dokładnie zlepić.
4.Knedle ułożyć na blacie oprószonym mąką.
5.Knedle wrzucić na wrzącą lekko osoloną wodę z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Gotować 5 - 7 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzić, polać masłem. Podawać z posypane cukrem lub z dodatkami wg uznania.
Porady
Z podanej ilości składników wychodzi 16 średniej wielkości knedli.
Komentarze