Kluski tarte na rosole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka umyć ,zalać 2,5 -3 l wody i zagotować.Następnie ściągnąć szumowiny,dodać liść laurowy,ziele angielskie,vegetę.Gotować na wolnym ogniu.Warzywa umyć,obrać i pokroić w grube słupki,wrzucić do rosołui ugotować do miękkości.Gdy mięso z udek będzie miękkie,wyciągamy je na talerz,studzimy i obieramy z kości.Kroimy na duże kawałki i wrzucamy do rosołu.Zagotowujemy i na goracy rosołek mieszając , wrzucamy starte kluseczki na grubych oczkach tarki.Gotujemy kluseczki ok.3 min. na wolnym ogniu.Następnie doprawiamy maggi,solą,pieprzem i dodajemy posiekaną zieleninę.
Kluseczki:Do przesianej mąki dodajemy szczyptę soli i jajka ,zagniatamy bardzo twarde ciasto (gdy nie może się ciasto zarobić dodajemy troszeczkę zimnej wody-ale należy uważać by ciasto nie wyszło za wolne).
Porady
Rosołek możemy również doprawić odrobiną granulowanego czosnku .
Komentarze