Kluski tarte na rosole

4.49 (150 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Takie kluseczki właśnie tarte na rosole-to najchętniej zjadana wersja rosołu z kluseczkami przez moje dzieci .

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka,1 duża marchewka,1/2 pietruszki,kawałeczek selera,3 ziarenka ziela angielskiego,1 liść laurowy,1-2 łyżeczki vegety,sól,magii,pieprz do smaku,1-2 łyżki posiekanej zieleniny(koperek lub natka pietruszki)
    Kluseczki:25-30 dag mąki,2 jajka,szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.49 (150 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kluski

Kluski tarte na rosole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka umyć ,zalać 2,5 -3 l wody i zagotować.Następnie ściągnąć szumowiny,dodać liść laurowy,ziele angielskie,vegetę.Gotować na wolnym ogniu.Warzywa umyć,obrać i pokroić w grube słupki,wrzucić do rosołui ugotować do miękkości.Gdy mięso z udek będzie miękkie,wyciągamy je na talerz,studzimy i obieramy z kości.Kroimy na duże kawałki i wrzucamy do rosołu.Zagotowujemy i na goracy rosołek mieszając , wrzucamy starte kluseczki na grubych oczkach tarki.Gotujemy kluseczki ok.3 min. na wolnym ogniu.Następnie doprawiamy maggi,solą,pieprzem i dodajemy posiekaną zieleninę.
    Kluseczki:Do przesianej mąki dodajemy szczyptę soli i jajka ,zagniatamy bardzo twarde ciasto (gdy nie może się ciasto zarobić dodajemy troszeczkę zimnej wody-ale należy uważać by ciasto nie wyszło za wolne).

Porady

Rosołek możemy również doprawić odrobiną granulowanego czosnku .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować