Składniki na duży garnek rosołu możemy też wykorzystać rosół z poprzedniego dnia .
2 udka z kurczaka
kawałek mięsa wołowego
3 średnie marchewki
2 pietruszki
średni por
kawałek selera
pęczek natki pietruszki
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
3-4 liście laurowe
woda
Tarte ciasto
1 i 1/2 szklanki maki
2 jajka
1/2 szklanki wody
0drobina soli
Tarte ciasto na rosole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie rosołu
Mięso myjemy pod zimną bieżącą wodą . Przekładamy do dużego garnka zalewamy zimną wodą dodajemy pieprz , ziele angielskie oraz liście laurowe wstawiamy na średni ogień gotujemy około godziny w międzyczasie zdejmując powstałą pianę . Dodajemy obrane warzywa i dosalamy zupę do smaku gotujemy jeszcze kolejną godzinę ciągle na najmniejszym ogniu . Rosół potrzebuje czasu :)
2.Przygotowanie klusek
Na stolnicy usypać kopczyk z mąki.
Do środka wbić całe jajka i wlać odrobinę wody i soli.
Zagnieść ciasto i w miarę potrzeby dolewając wodę.
Gdy ciasto jest już dobrze wyrobione , trzeć je na grubej tarce prosto do gotującego się rosołu :)
Komentarze