Tarte ciasto na rosole

4.45 (181 ocen)

  • 2 godz.

Rosół z pysznymi kluskami :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na duży garnek rosołu możemy też wykorzystać rosół z poprzedniego dnia .
    2 udka z kurczaka
    kawałek mięsa wołowego
    3 średnie marchewki
    2 pietruszki
    średni por
    kawałek selera
    pęczek natki pietruszki
    kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
    3-4 liście laurowe
    woda

    Tarte ciasto

    1 i 1/2 szklanki maki
    2 jajka
    1/2 szklanki wody
    0drobina soli
Wystaw ocenę:

4.45 (181 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Tarte ciasto na rosole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie rosołu

    Mięso myjemy pod zimną bieżącą wodą . Przekładamy do dużego garnka zalewamy zimną wodą dodajemy pieprz , ziele angielskie oraz liście laurowe wstawiamy na średni ogień gotujemy około godziny w międzyczasie zdejmując powstałą pianę . Dodajemy obrane warzywa i dosalamy zupę do smaku gotujemy jeszcze kolejną godzinę ciągle na najmniejszym ogniu . Rosół potrzebuje czasu :)
  • rosół 2. Przygotowanie klusek

    Na stolnicy usypać kopczyk z mąki.
    Do środka wbić całe jajka i wlać odrobinę wody i soli.
    Zagnieść ciasto i w miarę potrzeby dolewając wodę.
    Gdy ciasto jest już dobrze wyrobione , trzeć je na grubej tarce prosto do gotującego się rosołu :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować