Klopsiki w sosie pomidorowym

4.33 (3 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pomysł na prosty szybki obiad. Klopsiki mogą być z mięsa drobiowego lub wieprzowego, wyszły pyszne, mięciutkie, idealne do kaszy, ryżu, ziemniaków lub makaronu.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
    1 cebula
    2-3 łyżki bułki tartej
    1 jajko
    1 łyżeczka musztardy
    sól i pieprz do smaku
    olej i odrobina masła do smażenia

    Sos:
    250 ml wody
    2-3 łyżki przecieru pomidorowego
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Klopsiki

Klopsiki w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na odrobinie oleju i masła. Wystudzić.

    Mięso wymieszać z bułką tartą, wystudzoną cebulą, musztardą, jajkiem, doprawić solą i pieprzem. Wilgotnymi lub natłuszczonymi rękami uformować małe kulki. Klopsiki smażyć na tej samej patelni, można dodać trochę tłuszczu.

    Obsmażone klopsiki zalać wodą wymieszaną z przecierem pomidorowym, wymieszać, można jeszcze doprawić solą i pieprzem. Patelnię przykryć pokrywą i dusić do miękkości ok. 20-30 minut (w zależności od mięsa).

    W międzyczasie ugotować ryż lub kaszę itp. Obiad gotowy :-)

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Przecier pomidorowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować