Pomysł na prosty szybki obiad. Klopsiki mogą być z mięsa drobiowego lub wieprzowego, wyszły pyszne, mięciutkie, idealne do kaszy, ryżu, ziemniaków lub makaronu.
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
500 g mięsa mielonego
1 cebula
2-3 łyżki bułki tartej
1 jajko
1 łyżeczka musztardy
sól i pieprz do smaku
olej i odrobina masła do smażenia
Klopsiki w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę drobno pokroić i zeszklić na odrobinie oleju i masła. Wystudzić.
Mięso wymieszać z bułką tartą, wystudzoną cebulą, musztardą, jajkiem, doprawić solą i pieprzem. Wilgotnymi lub natłuszczonymi rękami uformować małe kulki. Klopsiki smażyć na tej samej patelni, można dodać trochę tłuszczu.
Obsmażone klopsiki zalać wodą wymieszaną z przecierem pomidorowym, wymieszać, można jeszcze doprawić solą i pieprzem. Patelnię przykryć pokrywą i dusić do miękkości ok. 20-30 minut (w zależności od mięsa).
W międzyczasie ugotować ryż lub kaszę itp. Obiad gotowy :-)
Komentarze