KLOPS Z JAJKIEM pod chrzanową kołderką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Klops z jajkiem, pod chrzanową kołderką to smaczna odmiana na świątecznym, wielkanocnym stole.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Mięso:
    1kg mielonego mięsa indyczego
    4 łyżki bułki tartej
    2 (małe) jajka
    2 łyzeczki soli
    1 łyżeczka pieprzu czarnego
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    2 szalotki
    4 łyżki chrzanu (ze słoiczka)
    2 łyżeczki ziół prowansalskich
    1/2 łyzeczki słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    1 łyżeczka suszonej cebuli
    szczypta suszonego czosnku
    Nadzienie:
    5 jajek (ugotowanych na twardo)
    Chrzanowa kołderka:
    1 słoiczek chrzanu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Klops z jajkiem pod chrzanową kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szalotkę drobno poszatkować. Mięso mielone umieścić w misce. Dodać bułkę tartą, przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy, zioła prowansalskie, parykę słodką i ostrą, suszoną cebulę, suszony czosnek. Dodać poszatkowaną szalotkę, chrzan, wbić jajka. Całość dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Połowę mięsnej masy wyłożyć do silikonowej keksówki. Na środku ułożyć obrane, ugotowane na twardo jajka. Na jajka wyłożyć resztę mięsnej masy, wierzch wyrównać. Wstawić do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie na wierzch klopsa wyłożyć chrzan. Wstawić ponownie do piekarnika. Piec przez 50 minut. Gotowe mięso wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie przenieść klopsa do lodówki. Mięso można kroić po kilku godzinach chłodzenia mięsa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować