Kłębuszki-mięsne kule otulone ciastem francuskum

4.5 (176 ocen)

  • 40 min

Efektowne,pyszne kule mięsne otulone paseczkami z ciasta francuskiego,doskonale smakują na ciepło jak i na zimno.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego(dróg,wołowina,wieprzowina)
    175 g gotowego ciasta francuskiego
    2 łyżki gęstej śmietany
    2 łyżki majonezu
    4 łyżki bułki tartej
    1 cebula
    1 marchewka
    1 ząbek czosnku
    1/2 pęczka natki pietruszki
    1 jajko
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kłębuszki-mięsne kule otulone ciastem francuskum - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić,następnie dodać startą marchewkę na drobnych oczkach tarki i chwilkę razem smażyć,zdjąć z ognia i przestudzić.
  • 2. Mięso mielone przełożyć do miski dodać majonez,śmietanę,bułkę tartą,usmażoną marchewkę z cebulą,posiekaną natkę pietruszki,przeciśnięty przez praskę czosnek,jajko oraz przyprawy i dokładnie wyrobić masę mięsną.
    Z masy formować mniej więcej jednakowej wielkości kule.
  • 3. Ciasto francuskie podzielić na cienkie paseczki po czym owijać nim wokoło kulki mięsne,układając je natłuszczonej blaszce,całość posmarować rozbełtanym jajkiem.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec około 35-40 minut.Smacznego.

Porady

Do przygotowania kul mięsnych użyjmy jak najlepszej jakości mięsa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować