Kłębuszki-mięsne kule otulone ciastem francuskum - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić,następnie dodać startą marchewkę na drobnych oczkach tarki i chwilkę razem smażyć,zdjąć z ognia i przestudzić.
2.Mięso mielone przełożyć do miski dodać majonez,śmietanę,bułkę tartą,usmażoną marchewkę z cebulą,posiekaną natkę pietruszki,przeciśnięty przez praskę czosnek,jajko oraz przyprawy i dokładnie wyrobić masę mięsną.
Z masy formować mniej więcej jednakowej wielkości kule.
3.Ciasto francuskie podzielić na cienkie paseczki po czym owijać nim wokoło kulki mięsne,układając je natłuszczonej blaszce,całość posmarować rozbełtanym jajkiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec około 35-40 minut.Smacznego.
Porady
Do przygotowania kul mięsnych użyjmy jak najlepszej jakości mięsa.
Komentarze