Kiszona kapusta z suszonymi podgrzybkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Przepis przywieziony z Podlasia na bardzo aromatyczną kiszoną kapustę idealną do bigosu czy pierogów. W zależności od ilości dodanych grzybów, kapusta przyjmuje złoty po lekko brązowy kolor.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 kg białej kapusty

    20 g soli

    mała garstka suszonych grzybów (około 10 g) w kawałkach lub połamanych kapeluszy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Kapusta kiszona

Kiszona kapusta z suszonymi podgrzybkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kiszona kapusta z suszonymi podgrzybkami 1. Kapustę poszatkowałam i posoliłam. Rękami wymieszałam i odstawiłam do zmięknięcia - około 15 minut.
  • Kiszona kapusta z suszonymi podgrzybkami 2. Ze słoiczka z suszonymi grzybami wygrałam garstkę takich mniej ładnych, pokruszonych. Do przygotowanych słoiczków do kiszenia ręką nakładałam kapustę, tak by była dosyć "upchnięta" i puściła sok - do środkowej warstwy dodałam kilka pokruszonych kawałków suszonych grzybów. Całość dopełniłam "upychając' kapustę.
    Słoiczki zostawiłam na tacy w ciepłym miejscu na około 4 dni (ilość dni zależy od temperatury pomieszczenia), po tym czasie przeniosłam do piwnicy

Porady

zamiast podgrzybków można użyć innych suszonych grzybów jadalnych

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Podgrzybki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować