Kisiel żurawinowy...

5 (2 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

... z suszonej żurawiny. Jeden z najprostszych deserów kuchni rosyjskiej. Proste też bywa smaczne.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - żurawina (suszona): 100 gramów
    - woda: 2 szklanki
    - cukier (dodałam brązowy): 3 łyżki
    - mąka ziemniaczana (płaskie): 2 łyżki
    - woda (do rozprowadzenia mąki ziemniaczanej): 0.25 szklanki
    - śmietanka 30% (ubitej, do dekoracji): 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kisiel żurawinowy... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszoną żurawinę zalać dwoma szklankami wody. gotować do miękkości (10-15 minut). W czasie gotowania dodać cukier.
  • 2. Żurawinę zmiksować blenderem. I nadal gotować.
  • 3. Dokładnie rozprowadzić mąkę ziemniaczaną w 1/4 szklanki wody...
  • 4. ... i wlać na gotujący mus.
  • 5. Gotować do uzyskania jak najwięszej klarowności (klarowność kiślu z musu owocowego nigdy jednak nie będzie tak doskonała, jak kiślu przygotowanego z soku).
  • 6. Podawać na ciepło lub zimno z dodatkiem bitej śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Rosyjska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować