Domowa wędliny są bardzo ważne w moim życiu , ponieważ nie zawierają konserwantów.
4 godz. 10 min
Składniki:
łopatka bez kości 5 kg
mięso wieprzowe bez kości 2.5 kg tłuste
czosnek ząbki ok. 25
sól do smaku według uznania
majeranek 1 łyżka
czarny pieprz mielony 1 duża łyżka
cukier kryształ 1 łyżka
Kiełbasa czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy osuszamy . Po osuszeniu kroimy na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce . Mięso należy zmielić 2 razy.Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy rzez praskę dodając do zmielonego mięsa. Następnie dodajemy resztę składników.Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników.Gotowe masę nabijamy na osłonki. Kiełbasę nakładamy na kołki i dajemy do nagrzanej wędzarni i wędzić około 4-4.5 godziny.
Komentarze