Herbatka czosnkowa

4.47 (189 ocen)

  • 10 min

Tak, tak - czosnkowa! :) Niezawodna w leczeniu przeziębienia i w budowaniu odporności w okresie jesienno-zimowym. Charakterystyczny smak czosnku jest skutecznie neutralizowany przez miód z cytryną. Można pić bez obaw!

  • 10 min

Składniki:

  • 5-6 ząbków czosnku
    1 cytryna
    4 łyżki miodu
Wystaw ocenę:

4.47 (189 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Herbatka czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek posiekać dość drobno lub przecisnąć przez praskę
  • 2. Zagotować wodę i odczekać chwilę (nie powinno się zalewać czosnku wrzątkiem, woda powinna mieć ok. 70-80 stopni). Po ok. 10 minutach zalać czosnek, dodać miód, wycisnąć sok z cytryny, całość wymieszać i wypić od razu

Porady

Ząbki czosnku, które zostaną na dnie należy zjeść. Ich smak będzie stosunkowo łagodny. Zamiast cytryny niekiedy wykorzystuję pomarańczę

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować