Za miesiąc Święta Wielkanocne...
w każdym domu jest gotowany Żurek a do żurku najlepsza Domowa Biała Kiełbasa...
zrobiona samemu smakuje wyśmienicie...
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
1,5 kg mięsa wieprzowego (u mnie łopatka i karczek) mielimy na sitku fi 12
0,5 kg boczku lub pachwiny mielimy na sitku fi 8
Przyprawy na 1kg mięsa
Sól zwykła 17g
Pieprz czarny grubo mielony 3g
Cukier 1 g
Majeranek 2 łyżki
ziele angielskie mielone 1g
Czosnek 3 duże ząbki ja daję 4 bo lubię czosnkową kiełbasę
Woda zimna 100ml na całość
Biała kiełbasa czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, zmielić dodać przyprawy, czosnek posiekać ręcznie na drobno, dodać do mięsa, na koniec dodajemy zimną wodę i dobrze wyrobić (masa ma się kleić do rąk).
Jelita solone należy wcześniej wymoczyć w ciepłej wodzie ale nie gorącej (ok 35C), odlewając ją kilka razy. Napełniamy jelita, na końcu formujemy małe kiełbaski o długości ok 12 cm skręcamy kiełbaski raz w jedną raz w druga stronę. Podajemy parzoną, woda musi mieć 75 C parzymy 25 minut...
Kiełbaskę można też upiec w piekarniku z piwem i cebulką, lub grillować
Komentarze