Keto deser stracciatella z orzechami

5 (2 ocen)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Przepis na warstwowy deser przygotowany na bazie śmietanki oraz serka mascarpone. To proste połączenie kremu orzechowego oraz kremu z kawałkami gorzkiej czekolady, które przygotujemy w kilka chwil. Bogatotłuszczowy oraz ubogowęglowodanowy skład deseru będzie idealnym wyborem na diecie ketogenicznej.

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - 150 g serka mascarpone
    - 150 g śmietanki 30 %
    - 1,5 łyżki niesłodzonego masła orzechowego crunchy
    - 12 g gorzkiej czekolady (min. 95 % kakao)
    - 1,5 łyżki cukru pudru (z erytrytolu)*

    * ilość słodzika dopasujmy do upodobań smakowych
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Desery

Keto deser stracciatella z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gorzką czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Schłodzony serek mascarpone łączymy ze schłodzoną śmietanką oraz cukrem pudrem z erytrytolu*. Powstałą masę dzielimy na dwie części.

    * Erytrytol w kryształkach zmielimy na cukier puder w młynku do kawy.
  • 2. Jedną część łączymy z masłem orzechowym, a do drugiej wsypujemy kawałki czekolady. W szklance, pucharku lub słoiku* układamy warstwowo krem orzechowy oraz krem stracciatella. Wierzch możemy dodatkowo posypać kawałkami gorzkiej czekolady. Przed podaniem schładzamy w lodówce.

    * Deser przegotowany w słoiku możemy zabrać do pracy na drugie śniadanie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować