Ubita śmietanka z serkiem waniliowym danio z dodatkiem kawałków czekolady do tego mango zmiksowane z galaretką. Prosty deserek okazał się bardzo pyszny.
60 min
Dla 6 osób
Składniki:
250 ml. śmietanki kremówki min.30%
1 serek danio waniliowy
1 łyżka cukru pudru
pół tabliczki czekolady deserowej
1 puszka mango w zalewie( ok 250 g po odsączeniu)
1 galaretka najlepiej o żółtym kolorze
1 mały śmietan-fiks
Deser stracciatella z mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę siekamy na drobne kawałki.
Galaretkę zalewamy 250 ml. wrzątku, dokładnie mieszamy, studzimy.
2.Śmietankę ubijamy z łyżką cukru pudru ,gdy śmietana zacznie gęstnieć dodajemy śmietan-fiks i serek danio ,dalej ubijamy aż całość zgęstnieje. (2 łyżki odkładamy do dekoracji)
3.Do tak przygotowanej masy dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy, następnie przekładamy porcjami do pucharków. ( ja użyłam małych po jogurtach 6 sztuk)
4.Mango odcedzamy z zalewy i miksujemy dokładnie aby nie było grudek, dodajemy wystudzoną ale nie stężałą galaretkę, jeszcze raz krótko miksujemy do połączenia się składników.
5.Masę z mango wlewamy porcjami na masę śmietanową i wstawiamy do lodówki aby stężała.
Dekorujemy odłożoną wcześniej śmietanką, można posypać startą czekoladą.
Komentarze