Kawowo-czekoladowy sernik

0 (0 ocen)

Uwielbiam smak kawy, dlatego to jeden z lepszych serników, który udało mi się stworzyć. Sernik jest puszysty, bardzo aromatyczny, rozpływający się w ustach. Piękny z wyglądu i ciekawy w smaku. Polecam nie tylko smakoszom kawy:)

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 24 cm
    Kakaowo- kawowy spód:
    • 15 dag mąki,
    • 5 dag cukru pudru,
    • 8 dag margaryny,
    • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • ¼ łyżeczki sody
    • 2 żółtka,
    • 1 łyżka kakao,
    • 1 kopiata łyżeczka kawy zwykłej (parzona)
    Kawowy ser:
    • 1 kg sera (3 razy mielonego)
    • 3/4 kostki masła,
    • 20 dag cukru pudru,
    • 6 dużych jajek,
    • 1 budyń śmietankowy,
    • 1 łyżka mąki krupczatki,
    • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej dobrej jakości,
    • 1/3 szklanki likieru czekoladowego,
    Wykończenie:
    • płatki migdałowe do dekoracji,
    • 10 dag margaryny ( u mnie Kasia),
    • ok 3-4 łyżki kakao dobrej jakości ( u mnie z wiatrakiem),
    • 3 łyżki cukru,
    • 1 jajko (świeże, najlepiej wiejskie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Kawy

Kawowo-czekoladowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasta 1. CIASTO:
    Składniki ciasta wykładamy na stolnicę. Całość najpierw dokładnie siekamy nożem, a następnie zagniatamy na jednolite, gładkie ciasta.
  • wyłojone ciasto 2. Gotowym ciastem wykładamy dno tortownicy o średnicy 24 cm.
    Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Następnie wylewamy na nie masę serową.
  • dodanie kawy 3. SER:
    Kawę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie w takiej ilości by przybrało konsystencje rozpuszczonej czekolady. Studzimy.
    Białka oddzielamy od żółtek.
    W malakserze ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Następnie dodajemy ser. W dalszej kolejności dodajemy kawę oraz likier (ilość kawy możemy zwiększyć lub zmniejszyć, w zależności jak mocny jej posmak chcemy uzyskać w gotowym wypieku). Gdy składniki dobrze się połączą dodajemy mąkę połączoną z budyniem.
  • wylanie sera na tortownicę 4. Oddzielnie ubijamy białka na puszystą pianę. Gotową pianę łączymy z przygotowaną masą serową.
    Kawowy ser wylewamy na ciasto kruche. Sernik pieczemy ok 60 minut w 180˚C.
    Upieczony dokładnie studzimy.
  • dekorowanie 5. WYKOŃCZENIE:
    Margarynę rozpuszczamy. Jajko ubijamy na parze z cukrem. Do ubitego dokładamy kakao i wlewamy gorącą margarynę. Gdyby polewa była zbyt rzadka dodajemy jeszcze kakao (wszystko zależy od wielkości jajka).
    Gotową polewę wykładamy na ostudzony sernik. Wierzch dekorujemy płatkami migdałowymi. Sernik pozostawiamy w chłodzie by polewa zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować