Uwielbiam smak kawy, dlatego to jeden z lepszych serników, który udało mi się stworzyć. Sernik jest puszysty, bardzo aromatyczny, rozpływający się w ustach. Piękny z wyglądu i ciekawy w smaku. Polecam nie tylko smakoszom kawy:)
Składniki:
Tortownica o średnicy 24 cm
Kakaowo- kawowy spód:
• 15 dag mąki,
• 5 dag cukru pudru,
• 8 dag margaryny,
• 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
• ¼ łyżeczki sody
• 2 żółtka,
• 1 łyżka kakao,
• 1 kopiata łyżeczka kawy zwykłej (parzona)
Kawowy ser:
• 1 kg sera (3 razy mielonego)
• 3/4 kostki masła,
• 20 dag cukru pudru,
• 6 dużych jajek,
• 1 budyń śmietankowy,
• 1 łyżka mąki krupczatki,
• 3 łyżki kawy rozpuszczalnej dobrej jakości,
• 1/3 szklanki likieru czekoladowego,
Wykończenie:
• płatki migdałowe do dekoracji,
• 10 dag margaryny ( u mnie Kasia),
• ok 3-4 łyżki kakao dobrej jakości ( u mnie z wiatrakiem),
• 3 łyżki cukru,
• 1 jajko (świeże, najlepiej wiejskie)
Kawowo-czekoladowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Składniki ciasta wykładamy na stolnicę. Całość najpierw dokładnie siekamy nożem, a następnie zagniatamy na jednolite, gładkie ciasta.
2.Gotowym ciastem wykładamy dno tortownicy o średnicy 24 cm.
Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Następnie wylewamy na nie masę serową.
3.SER:
Kawę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie w takiej ilości by przybrało konsystencje rozpuszczonej czekolady. Studzimy.
Białka oddzielamy od żółtek.
W malakserze ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Następnie dodajemy ser. W dalszej kolejności dodajemy kawę oraz likier (ilość kawy możemy zwiększyć lub zmniejszyć, w zależności jak mocny jej posmak chcemy uzyskać w gotowym wypieku). Gdy składniki dobrze się połączą dodajemy mąkę połączoną z budyniem.
4.Oddzielnie ubijamy białka na puszystą pianę. Gotową pianę łączymy z przygotowaną masą serową.
Kawowy ser wylewamy na ciasto kruche. Sernik pieczemy ok 60 minut w 180˚C.
Upieczony dokładnie studzimy.
5.WYKOŃCZENIE:
Margarynę rozpuszczamy. Jajko ubijamy na parze z cukrem. Do ubitego dokładamy kakao i wlewamy gorącą margarynę. Gdyby polewa była zbyt rzadka dodajemy jeszcze kakao (wszystko zależy od wielkości jajka).
Gotową polewę wykładamy na ostudzony sernik. Wierzch dekorujemy płatkami migdałowymi. Sernik pozostawiamy w chłodzie by polewa zastygła.
Komentarze