Pieczone kasztany

4.5 (189 ocen)

Korzystając z pełni sezonu kasztanowego polecam zaopatrzyć się w świeże kasztany jadalne i upiec dużą porcję dla siebie i rodziny. Taka jesienna przegryzka świetnie sprawdza się na wszelkich spotkaniach rodzinnych czy z przyjaciółmi gdy każdy skubie jeszcze gorące kasztany i zjada ze swoim ulubionym

Składniki:

  • dowolna ilość kasztanów jadalnych
    opcjonalnie: sól gruboziarnista,
    cynamon,
    miód
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Pieczone kasztany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczone kasztany 1. Wybieramy duże, świeże, nieuszkodzone kasztany i świecącej łupince. Starsze sztuki, które leżą już dłuższy czas w sklepie są przesuszone i twarde a co za tym idzie niezbyt smaczne.
    Kasztany myjemy, osuszamy i nacinamy na krzyż ostrym nożykiem. Najlepiej zrobić to dość szeroko po wypukłej stronie kasztana, nacinając nie tylko łupinę ale też błonkę znajdującą się pod nią. Będzie łatwiej wydobyć go ze skorupki. Kasztany pieczemy w 200 stopniach C przez 20 minut. Obieramy z łupinek i brązowej błonki.
    Serwujemy wg gustu posypane gruboziarnistą solą, cynamonem lub skropione miodem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasztany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować