REKLAMA

kaszëbsczi kuch z pòtrôwnica....

wyświetlono: 805 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

"kaszëbsczi kuch z pòtrôwnica" - taki kuch moja babcia kaszubka piekła a teraz ja takie kuchy piekę- czyli "kaszubska drożdżówka z truskawkami" pieczony w prodiżu...

opublikowany: 05.07.2012
Udostępnij Pinterest
  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • ZACZYN:
    1/2 kostki drożdże świeże
    1 szklanka mleko letnie,
    10 dag stopiony tłuszcz,
    2 jajka,
    3/4 szklanki cukru,
    szczypta soli

    CIASTO:
    sok z 1 cytryny,
    60 dag mąki pszennej,
    50 dag truskawek - duże przeciąć na pół i kłaść przekrojoną na wierzch

    KRUSZONKA:
    15 dag tłuszczu,
    20-25 dag mąki,
    10 dag cukru,
    1/2 łyżeczki cynamonu,
    1/2 łyżeczki imbiru

    jeśli użyjemy drożdży suszonych ( 2 łyżeczki czubate) to nie musimy robić zaczynu, tylko wszystkie składniki od razu do miski na samym końcu drożdże suszone wsypać do mąki i od razu wyrabiać ciasto
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • kaszëbsczi kuch z pòtrôwnica. 1. 1/ drożdże świeże wkruszyć do miski i dodać pozostałe składniki zaczynu - zamieszać widelcem, nakryć talerzem i do podrośnięcia około 30 minut....
    2/ do podrośniętego zaczynu dodać sok z cytryny, przesianą mąkę i mikserem spiralami wyrabiać z 10 minut....
    3/ miskę nakryć talerzem i do wyrośnięcia na około 40 minut....
    4/ włączyć prodiż - ja używam z grzałką góra/dół....
    5/ tortownice wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia....
    6/ ciasto przełożyć do blaszek i na wierzch porozkładać umyte i osuszone truskawki....
    7/ z podanych składników mikserem utrzeć kruszonkę i rozłożyć ją na truskawki....
    8/ włożyć blaszkę do prodiża i piec około 40 minut, potem upiec drugą blaszkę....
    9/ po ostudzeniu można jeść pyszny, puszysty "kaszëbsczi kuch z pòtrôwnica".....

Porady

ciasto drożdżowe robię tak, jak mnie babcia nauczyła i wychodzi zawsze smacznie...na moim blogu są rady, aby ciasto drożdżowe zawsze było udane i na słodko i na pikantnie-słono.... POLECAM....http://babiedolygdynia.blogspot.com/2012/05/dobre-rady-na-udane-ciasto-drozdzowe.html

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: teresa-kr teresa-kr

Kuch drożdżowy

Przepis mam od mamy , wyśmienite ciasto drożdżowe, kuch to nazwa regionalna

kategoria: Desery opublikowany: 11.09.2013 | wyświetlono: 2324 Książki kucharskie: 12 | Polecenia: 1
Dodane przez: Słodko Słodka Zdjęcie do publikacji.

Ślimaczki z Ciasta Francuskiego z Pieczarkami

Szybka i smaczna przekąska nie tylko na imprezę.

kategoria: Ciasta Desery ketchupy Przekąski opublikowany: 02.08.2019 | wyświetlono: 29325 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 1
Dodane przez: joanna30 IMG_3480

Ciastka z nutellą

Wyśmienite ciasteczka, które przygotowuje się w kilkanaście minut! Dla wszystkich wielbicieli nutelli i czekolady.

kategoria: Ciasta Desery ciastka opublikowany: 05.12.2015 | wyświetlono: 81968 Książki kucharskie: 12 | Polecenia: 0
Dodane przez: smaki-katriny 18449562_1395927430468853_6147921139547772798_o (1)

lekki puszysty sernik z wiaderka

ciasto lekkie i puszyste jak chmurka

kategoria: Ciasta Desery opublikowany: 03.09.2015 | wyświetlono: 726093 Książki kucharskie: 40 | Polecenia: 4

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE