Kasza gryczana w towarzystwie gulaszu z czubrycą

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przewspaniały smak domowego obiadu - kaszy gryczanej w towarzystwie gulaszu z czubrycą czerwoną. Lekko pikantny, bardzo aromatyczny mięsny sos pasuje do kaszy idealnie. Moja rodzina przepada za kaszą.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kasza gryczana (2 saszetki): 200 gramów
    - łopatka (wieprzowa bez kości): 500 gramów
    - olej (rzepakowy): 3 łyżki
    - cebula (czerwona/ drobno posiekana): 60 gramów
    - czubryca czerwona: 2 łyżki
    - sól: 1 łyżka
    - lubczyk (suszony): 0.5 łyżeczki
    - Liscie laurowe: 2 sztuki
    - przecier pomidorowy: 3 łyżki
    - mąka pszenna: 2 łyżki
    - bulion warzwny (lub przegotowana woda): 1 litr
    - oliwa extra virgin: 4 łyżki
    DODATKI::
    - natka pietruszki (posiekana): 4 łyżki
    - buraczki tarte (w słoiku): 100 gramów
    - korniszony (opcjonalnie): 8 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kasza gryczana w towarzystwie gulaszu z czubrycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso na gulasz z czubrycą 1. Mięso umyć, pokroić w kostkę, posypać solą, czubrycą, lubczykiem, dodać listki laurowe, polać oliwą, odstawić na 20 minut w chłodne miejsce.
  • 2. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę. Do dużego garnka z grubym dnem wrzucić mięso z przyprawami, podsmażyć ze wszystkich stron ( 8-10 minut). Wlać 2-3 łyżki bulionu, dodać cebulę,podpiekać mięso na średnim ogniu dolewając sukcesywnie po 50 ml bulionu. Mięso dusić pod przykryciem 90 minut, dodać przecier pomidorowy, wymieszać. Z garnka wyjąć mięso, do sosu dodać makę wymieszaną z zimną wodą, gotować jeszcze 5 minut, gdy zgęstnieje, wrzucić mięso, przykryć garnek pokrywką.
  • 3. Kaszę ugotować w osolonym wrzątku ( 10 minut ).
  • gulasz z czubrycą + kasza 4. Kaszę podawać posypaną natką pietruszki z gulaszem, czerwonymi buraczkami i korniszonami.
  • 5. Uwaga: czerwona czubryca to wspaniała i łatwo dostępna mieszanka przypraw. Nadaje charakteru i wyrazistości daniom mięsnym - przede wszystkim pieczeniom i gulaszom.Powoduje, że dania zyskują apatyczny, czerowny kolor. Jest dość pikantna
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Łopatka Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować