Przewspaniały smak domowego obiadu - kaszy gryczanej w towarzystwie gulaszu z czubrycą czerwoną. Lekko pikantny, bardzo aromatyczny mięsny sos pasuje do kaszy idealnie. Moja rodzina przepada za kaszą.
Kasza gryczana w towarzystwie gulaszu z czubrycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, pokroić w kostkę, posypać solą, czubrycą, lubczykiem, dodać listki laurowe, polać oliwą, odstawić na 20 minut w chłodne miejsce.
2.Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę. Do dużego garnka z grubym dnem wrzucić mięso z przyprawami, podsmażyć ze wszystkich stron ( 8-10 minut). Wlać 2-3 łyżki bulionu, dodać cebulę,podpiekać mięso na średnim ogniu dolewając sukcesywnie po 50 ml bulionu. Mięso dusić pod przykryciem 90 minut, dodać przecier pomidorowy, wymieszać. Z garnka wyjąć mięso, do sosu dodać makę wymieszaną z zimną wodą, gotować jeszcze 5 minut, gdy zgęstnieje, wrzucić mięso, przykryć garnek pokrywką.
3.Kaszę ugotować w osolonym wrzątku ( 10 minut ).
4.Kaszę podawać posypaną natką pietruszki z gulaszem, czerwonymi buraczkami i korniszonami.
5.Uwaga: czerwona czubryca to wspaniała i łatwo dostępna mieszanka przypraw. Nadaje charakteru i wyrazistości daniom mięsnym - przede wszystkim pieczeniom i gulaszom.Powoduje, że dania zyskują apatyczny, czerowny kolor. Jest dość pikantna
Komentarze