Podobny przepis znalazłam u mila1987, jednak w czasie przygotowywania uległ modyfikacji. Nie przepadając za kaszą gryczaną, muszę przyznać, iż wyszło całkiem smacznie ;)
Kasza gryczana w szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę zalewamy około 800ml wody, rozpuszczamy kostkę rosołową, dodajemy ziarenka smaku i gotujemy na sypko. Odsączamy.
2.Cebulę obieramy i drobno siekamy, pieczarki i pomidory drobno kroimy. Cebulę podsmażamy, dodajemy pieczarki i razem dusimy, aż pieczarki zmiękną. Następnie dodajemy pomidory i czosnek i razem chwilę dusimy.
3.Dodajemy szpinak (może być wcześniej rozmrożony) i odparowujemy wodę. Wsypujemy kaszę - mieszamy, dodajemy serek topiony. Doprawiamy solą i pieprzem.
4.Nakładamy na talerze i posypujemy uprażonym słonecznikiem.
Komentarze