Karpatka z masą budyniowo-śmietanową

3.5 (2 ocen)

  • 2 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepis na pyszne tradycyjne ciasto z masą budyniową z dodatkiem bitej śmietany

  • 2 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto parzone: (na blachę 32×42 lub dwie blaszki 25×35)
    250 ml wody
    125 g masła
    140 g mąki
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    4 jajka

    Masa budyniowo-śmietanowa:
    500 ml mleka
    6 żółtek
    100 g cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    75 g mąki ziemniaczanej
    200 g masła
    250 g śmietanki 30 %
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Karpatka z masą budyniowo-śmietanową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto parzone:

    Wodę wlej do garnka, dodaj masło i doprowadź do wrzenia. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wsyp do gotującego się płynu. Mieszaj energicznie do powstania jednolitej konsystencji. Odstaw do ostygnięcia. Dodaj pojedynczo jajka, po każdym z nich dokładnie miksując masę. Przygotuj blaszkę: posmaruj ją masłem i oprósz mąką.

    * Ja użyłam do tego przepisu dużej blachy z piekarnika o wymiarach 32×42 bo taką miałam ale ciasta wystarczy na dwie blaszki 25×35.

    * Zostało mi nieco ciasta, z którego zrobiłam 7 ptysi.

    Rozprowadź ciasto na blaszce tworząc cienką warstwę. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 210°C i piecz przez 20 min, następnie zmniejsz temp. do 150°C i piecz kolejne 15 min. Jeśli ciasto robisz w dwóch blaszkach, upiecz najpierw jedną, potem drugą.

    * W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika

    Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Jeśli jak ja pieczesz ciasto w jednej blaszce, przekrój je na dwie równe części.
  • 2. Masa budyniowo-śmietanowa:
    Mleko zagotuj. Żółtka utrzyj z cukrami na jasną i puszystą masę. Dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj. Nie przestając miksować, wlej cienką strużką wrzące mleko. Przelej całość do garnka i gotuj na małym ogniu przez 2 min, cały czas mieszając. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

    Miękkie masło zmiksuj na puszystą masę. Cały czas miksując dodaj po jednej łyżce zimnego budyniu. Dobrze utarta masa powinna być gładka i puszysta.

    Miskę i ubijaczki do miksera włóż na chwilę do zamrażalnika, dzięki temu śmietana szybciej się ubije. Następnie ubij śmietankę na sztywny krem. Dodają ją do masy budyniowej, mieszając szpatułką.

    Krem wyłóż na jeden blat ciasta parzonego, przykryj drugim i lekko dociśnij. Ciasto schłódź w lodówce przynajmniej przez kilka godzin. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować