Karpatka

4.5 (198 ocen)

  • 2 godz.

bez udziwnień, tradycyjna, ze smakiem - KARPATKA

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO PARZONE:
    1,5 szklanki wody
    3/4 kostki margaryny
    1,5 szklanki mąki tortowej
    7 jajek
    szczypta soli
    szczypta proszku do pieczenia

    MASA:
    3 żółka
    3/4 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    3 szklanki mleka
    4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki mąki tortowej
    200g masła
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Karpatka Desery

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-18t7h4r 1. CIASTO PARZONE:
    W garnku zagotować wodę z dodatkiem margaryny, gdy zacznie wrzeć, zestawić z ognia i wsypać mąkę- energicznie mieszając. Wstawić ponownie na wolny ogień i mieszać aż ciasto połączy się w całość i będzie odchodzić od ścianek garnka. Wystudzić.
    Dodać sól i proszek i kolejno jajka , cały czas miksując do uzyskania jednolitej masy. Formę (37x25) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać połowę przygotowanej masy i włożyć do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec 35-40min. Z drugą porcją ciasta postąpić identycznie.
  • image-27tucwi 2. MASA:

    Żółtka zmiksować z 2 szklankami mleka, mąkami i cukrem waniliowym. Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem. Na wrzące mleko wlać przygotowaną masę (bez grudek) i gotować na wolnym ogniu przez chwilę, aż budyń zgęstnieje. Wystudzić.
    Miękkie masło utrzeć na puch i stopniowo dodawać zimny budyń. Zmiksować na gładko.
  • image-0adgylv 3. Na zimny spód ciasta parzonego wyłożyć całą masę i przykryć drugim ciastem. Schłodzić w lodówce min.3h , a najlepiej całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować