KARPATKA

4.5 (146 ocen)

  • 30 min

Dostałam przepis od mojej mamy. Karpatka jest pyszna, krem puszysty, i co najważniejsze nie droga i szybka w przygotowaniu.

  • 30 min

Składniki:

  • CIASTO:

    1 szkl. wody
    1/2 koskii margaryny palma
    1 szkl mąki
    4 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    KREM:

    0,5L mleka
    1 cukier waniliowy
    1 szkl cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Wodę z margaryną zagotowac gdy margaryna się już rozpusci i sie zagotuje dodac mąkę i kulą drewnianą wymieszac na jednolitą masę.Odstawic do przestygnięcia.Gdy ciasto przestygnie dodawac po jednym jajku i ucierac na koniec dodac proszek do pieczenia.Blachę wyłożyc folia aluminiową i nasmarowac,Ciasto podzielic na dwie częsci. Ponieważ muszą nam wyjsc dwa ciasta.Jedna połową wykleic blachę i piec w 170 C 20 min. gdy sie upiecze to samo zrobic z drugą połową ciasta.

    KREM:

    0,25L Mleka zagotowac z cukrem i cukrem waniliowym. 0,25l mleka wymieszac z mąkami. Połaczyc gotując budyń.Odstawic. Zimny budyń (powoli go dodając)utrzec z kostką margaryny. Gdy masa bedzie gotowa przełożyc ciasto masą. PYSZNA POLECAM NIE POŻAŁUJECIE:))

Porady

rada powoli dodawajcie budyń do margaryny najlepiej po łyżce aby masa sie nie zważyła.I budyń musi byc całkowicie zimny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować