Karmazyn w aromatyzowanym maśle szałwiowo-cytrynowym podany z purée ziemniaczanym i wiosenną sałatką

4.4 (5 ocen)

  • 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Kawałki karmazyna smażone w maśle aromatyzowanym listkami szałwii i kawałkami cytryny. Rybę podałam na kremowym purée ziemniaczanym z dodatkiem pokrzywy majowej i sałatką z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Wyszło bardzo smaczne danie pełne kolorów i aromatów.

  • 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g karmazyna bez skóry i ości
    sól morska ziołowa
    pieprz kolorowy
    100 g masła
    3-4 plasterki cytryny
    5-6 świeżych listów szałwii

    purée:
    1 kg ziemniaków
    sól morska
    100 g masła
    200 ml kwaśnej gęstej śmietany
    gałka muszkatołowa
    garść młodych listków pokrzywy

    sałatka:
    sałata masłowa
    garść czosnku niedźwiedziego
    ogórek wężowy
    pęczek rzodkiewki
    200 g pomidorków koktajlowych
    200 ml kwaśnej gęstej śmietany
    sól morska ziołowa
    pieprz kolorowy
Wystaw ocenę:

4.4 (5 ocen)

Zobacz również:

Dania z ryb

Karmazyn w aromatyzowanym maśle szałwiowo-cytrynowym podany z purée ziemniaczanym i wiosenną sałatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Purée:
    Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przecieramy przez sito. Dodajemy masło, pokrzywę i startą gałkę muszkatołową. Mieszamy. Dodajemy śmietanę. Mieszamy.

    Ryba:
    Karmazyna kroimy na kawałki. Oprószamy solą i pieprzem. Na patelni układamy kawałki cytryny i masło. Po roztopieniu masła dokładamy listki szałwii. Gdy masło jest gorące układamy na nim rybę. Smażymy na średnim ogniu 3-4 minuty. Podczas smażenia rybę polewamy masłem.

    Sałatka:
    Sałatę i czosnek niedźwiedzi kroimy nożem ceramicznym. Ogórka kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy cienko pokrojoną rzodkiewkę i ćwiartki pomidorków. Mieszamy.

    Na każdy talerz wykładamy porcję purée. Za pomocą łyżki przez środek ziemniaków robimy wgłębienie, w które wykładamy porcję sałatki. Na wierzchu układamy kawałki ryby. Przybieramy listkami szałwii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karmazyn Szałwia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować