Grillowany karmazyn z purée ziemniaczano-marchewkowym

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Karmazyn to ryba drapieżna, występująca w zimnych wodach na dużych głębokościach mórz północnych oraz zachodniego Atlantyku. Ryba ta wyróżnia się małą zawartością tłuszczu i cholesterolu. Mięso karmazyna jest białe i ma delikatny smak. Natomiast marchewka to popularne warzywo już od czasów starożytnych. Pierwotnie uprawiana była marchew fioletowa, która w średniowieczu trafiła do Europy. Właśnie w Europie wyhodowano jej liczne odmiany, o korzeniu białym, żółtym i zwłaszcza pomarańczowym, które z czasem wyparły w uprawie pierwotny typ fioletowy. Ja w kuchni dosyć często sięgam po fioletową marchewkę, gdyż w naturalny sposób nadaje koloru potrawom i doskonale komponuje z innymi składnikami.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • filety karmazyna ze skórą
    sól morska
    pieprz kolorowy
    olej rzepakowy

    purée ziemniaczano-marchewkowe:
    duża fioletowa marchewka
    4 duże ziemniaki
    200 ml mleka
    łyżka masła
    sól morska

    sałatka:
    200 g brukselki
    czerwona cebula
    papryka
    żółty pomidor rzymski
    malutka młoda cukinia
    natka pietruszki
    łyżka oleju rzepakowego
    łyżka octu jabłkowego lub z białego wina
    łyżeczka miodu
    sól morska
    pieprz kolorowy
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania z ryb

Grillowany karmazyn z purée ziemniaczano-marchewkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Purée ziemniaczano-marchewkowe:
    Marchewkę i ziemniaki dokładnie myjemy. Nie obieramy. Warzywa kroimy w kostkę. Solimy. Dodajemy masło. Zalewamy mlekiem. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Ugotowane ziemniaki i marchewkę przecieramy za pomocą przecieraka. Do przetartych warzyw dolewamy mleko, w którym gotowały się warzywa. Mieszamy.

    W czasie gotowania warzyw robimy surówkę i grillujemy rybę. Warzywa cienko kroimy. Dodajemy ocet, olej i miód. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na 10-15 minut, żeby smaki się "przegryzły".

    Rybę oprószamy solą i pieprzem. Skórę nacieramy olejem. Rybę układamy na rozgrzanym grillu i krótko grillujemy.

    Rybę podajemy z purée i surówką. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karmazyn Marchewka Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować