Karkówka z dżemem porzeczkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Plastry karkówki bardzo lekko rozbić, tak by były niezbyt cienki,posypać vegetą , pieprzem i odstawić na ok 15 min.
2.W tym czasie przygotować sos w miseczce
do dżemu dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek na cienki plasterki oraz keczup.Wszystko mieszamy .
3.Smarujemy dno naczynia w którym będziemy piekli mięso,by zapobiegło to przypaleniu się karkówki ale i by ładnie cała przeszła aromatem.
Następnie układamy plastry mięsa, smarujemy je sosem i znów plastry i znów sos.
Wstawiamy do piekarnika na ok półtorej godziny w temp 190 stopni.Pod koniec pieczenia można sprawdzić czy mięso jest już miękkie.
Mięso podaję z kluskami śląskimi i surówką z kapusty włoskiej.Przepis na surówkę podam wkrótce;-)
Komentarze