Karkówka z dżemem porzeczkowym

4.5 (197 ocen)

  • 20 min

Szybkie i łatwe danie, w nieco innej marynacie niż przygotowujemy na co dzień, Dżem zapewnia soczystość i pyszny smak mięsa.

  • 20 min

Składniki:

  • 8 plastrów karkówki
    3 łyżki dżemu porzeczkowego
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki keczupu
    vegeta,pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Karkówka z dżemem porzeczkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry karkówki bardzo lekko rozbić, tak by były niezbyt cienki,posypać vegetą , pieprzem i odstawić na ok 15 min.
  • 2. W tym czasie przygotować sos w miseczce
    do dżemu dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek na cienki plasterki oraz keczup.Wszystko mieszamy .
  • 3. Smarujemy dno naczynia w którym będziemy piekli mięso,by zapobiegło to przypaleniu się karkówki ale i by ładnie cała przeszła aromatem.
    Następnie układamy plastry mięsa, smarujemy je sosem i znów plastry i znów sos.
    Wstawiamy do piekarnika na ok półtorej godziny w temp 190 stopni.Pod koniec pieczenia można sprawdzić czy mięso jest już miękkie.
    Mięso podaję z kluskami śląskimi i surówką z kapusty włoskiej.Przepis na surówkę podam wkrótce;-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować