Mini pączki z dżemem (porzeczkowym)

4.49 (143 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Na deser lub przekaske polecam mini pączki nadziane dżemem-u mnie moim ulubionym domowej roboty-pz czerwonej porzeczki .Pączki sa małe (wykrawane literatka), miękkie i smaczne polecam i dla małych i dla duzych;)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    15g niesolonego miękkiego masła
    5 dag drożdży (pół opakowania)
    pół szklanki mleka
    1 jajko
    kilka kropel aromatu waniliowego
    olej do smażenia ( około 1 litr)
    oraz
    dżem porzeczkowy lub inny
    cukier puder

Wystaw ocenę:

4.49 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Przetwory

Mini pączki z dżemem (porzeczkowym) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu podgrzej mleko i masło, do czasu kiedy masło się rozpuści.
    Do miski wsyp mąkę, pokruszone drożdże, sól i 2łyżki cukru , dodaj także roztrzepane jajko
    Składniki wymieszaj na gładkie ciasto.
    Gotową masę uformuj w kulę, odłóz na godzine w ciepłe miejsce przykrywając ściereczka.
    Po upływie podanego czasu, rozwałkuj cienko ciasto na stolnicy (około 5 mm) i wykrawaj literatką kółka.Na kazdę koło nakładaj trochę dżemu przykryj drugim kołem , dokładnie zlepiajac boki .
    Pączusie smaż na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano.
    Tuz po usmazeniu układaj na papierowym reczniku .

    Gotowe oprósz cukrem pudrem, smacznego.

Porady

dzem powinien być gęsty. jesli ciasto sie klei dodaj więcej maki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować