Karkówka z cebulką i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej - zalewę z pomidorów, obsmażamy na nim mięso do odparowania płynu.
2.Cebule obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa, chwilę razem smażymy, przyprawiamy solą i pieprzem, podlewamy połową szklanki wody i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 20 minut. Od czasu do czasu mieszamy.
3.Pomidory osączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Pomidory i czosnek dodajemy do mięsa z cebulą, mieszamy, dolewamy pozostałą wodę (1/4 szklanki) i dusimy pod przykryciem 10 minut.
4.Dodajemy świeżą i suszoną bazylię i jeszcze chwilę dusimy pod przykryciem. Podajemy z ryżem, makaronem lub ziemniakami, dekorując porcje gałązkami bazylii.
Komentarze