Karczek w miodzie i musztardzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karczek dzielimy na trzy "kotlety" i ubiłam przyprawiając solą i pieprzem. Układamy je obok siebie - tak by tworzyły jeden kawałek. 2 łyżki miodu mieszamy z dwiema łyżkami musztardy, smarujemy mięso, kładziemy na nim boczek i drobno pokrojoną cebulę. Zawijamy w roladę, znów smarujemy miodem i musztardą, zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy na blasze ok 75minut w temperaturze 180stopni.
Ziemniaki obieramy i kroimy w średnie kawałki - gotujemy.
Przygotowujemy sos do ziemniaków i karczku:
2łyżki miodu, 2 łyżki musztardy, zioła prowansalskie, przyprawa gyros, pieprz cayenne, odrobina wody - wszystko mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy i wrzucamy do sosu.
Karczek wyciągamy z foli i kroimy na kawałki. Dodajemy do sosu, i wszystko razem podgrzewamy.
Komentarze