Kapusta duszona w białym winie z różnymi kawałkami mięs

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

O bigosie pisało już wielu znamienitych - nie tylko krytyków kulinarnych , poetów czy scenarzystów, tak przygotowana kapusta pełna pysznego mięsa jest kojarzona z polską kuchnią. Ta wersja jest nieco delikatniejsza, mniej kwaskowa ale o bogatym smaku i aromacie za sprawą równie wspaniałych dodatków. Po świętach zostaje mnóstwo kawałków mięs, które warto wykorzystać do aromatycznych potraw, nadając im drugie życie.
Taka kapusta jest tego dowodem :)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 1 szklanka półsłodkiego białego wina
    1/2 cebuli
    1 pasternak
    1 marchewka
    600g białej kapusty
    400 g udźca z indyka (czyste mięso)
    1 łyżka smalcu z gęsi
    1 suszony kapelusz podgrzybka
    3 suszone śliwki
    100g pokrojonej polędwicy jagnięcej
    100g pieczonej gęsi
    strąk chili
    liść laurowy, ziele angielskie, papryka ostra, papryka wędzona, sól, pieprz, ziarna jałowca, zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kapusta duszona w białym winie z różnymi kawałkami mięs - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kapusta duszona w białym winie z różnymi kawałkami mięs 1. Na smalcu obsmażamy paprykę, paprykę wędzoną - w takiej paście przesmażamy surowy, pokrojony w kostkę udziec z indyka.
    Do przesmażonego mięsa dodajemy pokrojoną cebulę, startą marchew i pasternak. W tym czasie kroimy i myjemy kapustę. Dodajemy odsączoną kapustę i zalewamy winem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca, śliwki i kapelusz suszonego podgrzybka - dusimy około 15 minut.
    Po odparowaniu nadmiaru płynu dodajemy pokrojone mięso z gęsi i jagnięciny. Na małym ogniu dusimy przez około 1,5 godziny
  • Kapusta duszona w białym winie z różnymi kawałkami mięs 2. Gdy płyn w kapuście został zredukowany, a składniki oddał smak i aromat kapuście - doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem

Porady

- suszonego podgrzybka ani śliwek nie moczymy, podczas duszenia śliwki rozpadną się, a podgrzybek odda swój aromat kapuście; - mięsa dobieramy wg upodobań i to co mamy, świetnie sprawdzi się wędzonka, obrane mięso od kości np. od pieczonej szynki, kawałki schabu czy kiełbasy - im bardziej różnorodnie tym lepiej - ja dusiłam przez 2 godziny, ale jak to w przypadku bigosu i duszonych kapust, im więcej podgrzewany tym bardziej aromatyczny, ale trzeba uważać by nie przypalić -ważnym elementem dla całego dania jest przesmażenie papryk na tłuszczu, które nadają aromat całemu daniu; -

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gęś Indyk Jagnięcina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować