Czerwona kapusta z jabłkami duszona w winie

4.48 (157 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Bardzo aromatyczny dodatek do drugiego dania

  • 1 godz. 40 min

Składniki:


  • 1 główka czerwonej kapusty,
    4 jabłka (rozpadające się podczas pieczenia),
    1 cebula,
    1 laska cynamonu,
    4 goździki,
    1 liść laurowy,
    750ml czerwonego wytrawnego wina,
    1 łyżka octu winnego,
    2 łyżeczki brązowego cukru,
    sól,
    świeżo zmielony pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (157 ocen)

Zobacz również:

Surówki Dania główne Dodatki

Czerwona kapusta z jabłkami duszona w winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czerwona kapusta z jabłkami duszona w winie 1. Kapustę obieramy z wierzchni liści, płuczemy i szatkujemy.
  • Czerwona kapusta z jabłkami duszona w winie 2. Cebulę kroimy w kostkę. Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze części. W większym rondlu rozpuszczamy 1 łyżkę masła i szklimy na nim cebulę.
  • Czerwona kapusta z jabłkami duszona w winie 3. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę i jabłka, chwilkę smażymy. Całość podlewamy bulionem, dodajemy zgniecione goździki, liść laurowy i cynamon.
  • Czerwona kapusta z jabłkami duszona w winie 4. Kapustę dusimy pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż kapusta zmięknie i całe wino wyparuje (pod koniec duszenia odkrywamy rondel). Danie doprawiamy octem, cukrem, solą i pieprzem. Smacznego :)

Porady

Tak przygotowana kapusta to doskonały dodatek do pieczeni wieprzowych, pieczonej kaczki lub gęsi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować