Kanapka z matiasem Hollandse Nieuwe

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tradycyjny holenderski street food - kanapka z matiasem. Nie jest to śledź a'la matias, ale młody śledź przed pierwszym tarłem. Jest zdecydowanie bardziej delikatny, wręcz maślany w smaku. Gdzie go kupić i jak przygotować? Zapraszam do przepisu.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Matias* - 4szt
    Bułka - 4szt (w oryginalnym przepisie półsłodka)
    Majonez - 4 łyżeczki
    Ogórki konserwowe (lub sałatka szwedzka)
    Cebula biała
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Kanapki

Kanapka z matiasem hollandse nieuwe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. * Najpierw o matiasie. Hollandse Nieuwe to tradycyjna holenderska potrawa - młode śledzie, dziewicze, czyli takie przed pierwszym tarłem. Są lekko marynowane, poddane specjalnej obróbce, spożywane na surowo. W Polsce można je kupić w dobrych sklepach rybnych lub większych sieciówkach, najczęściej w wersji mrożonej. Są zdecydowanie droższe niż zwykłe śledzie, ale polecam spróbować, są przepyszne!

    Śledzie po rozmrożeniu dzielimy na połówki. Wyjmujemy ogon.
    Bułki dzielimy na pół, każdą z nich smarujemy majonezem (nie jest potrzebna duża ilość, bo matiasy same w sobie są tłuste).
    Na połówkach bułek układamy matiasy, plasterki ogórka i świeżą cebulę.
    Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Matias

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować