Kalarepka z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa obrać,umyć i w całości włożyć do garnka z gorącą wodą przyprawioną do smaku przyprawami i gałązkami oregano i bazylii.Dodać umyty filet z kurczaka,łyżkę masła i gotować na wolnym ogniu do miękkości.
Warzywa i mięso wyjąć,przestudzić
2.Małe polędwiczki z filetu pokroić w kostkę.
Wydrążone kawałki kalarepki razem z marchwią i fasolką pokroić w kostkę.
3.Filet i ziemniaki pokroić w plasterki.
Kalarepki przekroić na połowę i za pomocą łyżeczki wydrążyć środki,by powstała miseczka.
4.Wszystkie pokrojone warzywa łącznie z małymi pokrojonymi polędwiczkami przełożyć do miski,przyprawić do smaku przyprawami,dodać 3 łyżki sosu i wymieszać.Farszem tym napełnić wydrążone kalarepki.
5.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem,ułożyć nadziane kalarepki.Wolne miejsca obłożyć plastrami ziemniaków,posypać suszoną bazylią i pieprzem,oraz posypać pozostałym farszem.Na całości po układać plastry filetów.
6.Polać wszystko pozostałym sosem.
7.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i piec 20 min
Porady
.Wywar zachować do przyrządzenia zupy lub po prostu wypić jako dodatek do zapiekanki,jest bardzo smaczny.
Komentarze